Masz pytanie?
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
Płotek ogrodowy

Polskie Plecionkarstwo

cena 12zł brutto /szt

rozmiar:

długość 120 cm - wysokość 20 cm + kije

FOTELE BUJANE od 220 zł - 350zł

Polskie Plecionkarstwo

KOSZE KOMINKOWE od 35-70 zł

Polskie Plecionkarstwo

100 % Polska Wiklina
  • Ręcznie wyplatane

Jak powstaje koszyczek wielkanocny - marzec 2016

Plecionkarstwo, czyli jak powstaje koszyk wielkanocny

 WIKLINA I AKCESORIA

Do wyplatania naszego koszyczka wielkanocnego została użyta wiklina w odpowiednim rozmiarze do wielkości koszyczka: wiklina gotowana okorowana, wiklina biała moczarkowana, oraz wiklina gotowana okorowana a następnie naturalnie barwiona na niebiesko. Przed rozpoczęciem wyplatania wiklinę należy namoczyć w ziemnej lub ciepłej wodzie w naszym przypadku jest to niewielki koszyczek więc czas moczenia wikliny to 60-90 minut. Aby wykonać koszyczek potrzebne nam są również narzędzia plecionkarskie: sekator, nóż, szpikulec oraz forma plecionkarska, dzięki której wszystkie koszyczki wykonywane na takiej formie są wykonywane według takiego samego rozmiaru i kształtu.

 

ETAPY WYPLATANIA KOSZYKA

Pierwszym etapem powstawania koszyczka wiklinowego jest wyplatanie dna – w naszym koszyczku jest to najstarsza i najbardziej popularna forma, czyli koszyczek okrągły. Wyplatanie dna zostało również wykonane jednym z najstarszych i najbardziej popularnych splotów, czyli splotem wężykowym dwuprętowym. Po odpowiednim rozprowadzeniu żeber – tym splotem wykonuje się całe dno koszyczka. Po jego wykonaniu należy przy pomocy noża lub sekatora oczyścić wystające końce wikliny.

Kolejnym etapem jest umieszczenie w dnie koszyczka dodatkowych prętów wikliny które będą osnową w koszyczku. Po tej czynności należy wykonać w koszyczku gimę – za pomocą trzech prętów wikliny (wiklina niebieska) , gdy nam się skończą dokładamy kolejne trzy pręty wikliny niebieskiej i w ten sposób uzyskuje się jedną, pełną gimę. Gima jest splotem stabilizująco-formującym, stosuje się ją na początku i przed zakończeniem kosza, a także kiedy wykonujemy wyroby z kilku warstw, to oddzielamy je również gimą.

W naszym koszyczku będzie wykonana jedna warstwa (wiklina biała), czyli tak zwany bok koszyczka , aby ją wykonać potrzebujemy 28 sztuk białych prętów wikliny – zaczynając w dowolnym miejscu zakładamy każdą wiklinę za osnową, za następną i wypuszczamy na zewnątrz.

Po wypleceniu naszej warstwy przechodzimy do zakończenia naszego koszyczka za pomocą obrębu warkoczowego – samo jego wykonanie nie jest kłopotliwe, jednak najwięcej trudności sprawia moment kiedy dochodzimy splotem do miejsca w którym zaczęliśmy go wykonywać. To wymaga najwięcej uwagi ponieważ jest to warkocz który jest najbardziej widoczny w naszym koszyczku i szczególnie trzeba zwrócić uwagę , aby był dokładnie wykonany.

Po zakończeniu koszyczka możemy wykonać pałąk do koszyczka. Do jego wykonania potrzebny jest jeden grubszy pręt wikliny i kilka cieńszych prętów za pomocą których opleciony zostanie ten grubszy pręt. W ten sposób powstał nasz koszyczek wielkanocny.

Czas wykonywania koszyczka wiklinowego będzie zależał od kształtu, wielkości oraz ilości zdobień kolorową wikliną, a także od umiejętności osoby która go wykonuje. 

 

SONY DSC

 

Opracowano:

Ewa Świątkowska-Papińska

Grzegorz Papiński

Redakcja Foodandkitchen.pl

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com