Masz pytanie?
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka

Jak powstaje koszyczek wielkanocny - marzec 2016

Plecionkarstwo, czyli jak powstaje koszyk wielkanocny

 WIKLINA I AKCESORIA

Do wyplatania naszego koszyczka wielkanocnego została użyta wiklina w odpowiednim rozmiarze do wielkości koszyczka: wiklina gotowana okorowana, wiklina biała moczarkowana, oraz wiklina gotowana okorowana a następnie naturalnie barwiona na niebiesko. Przed rozpoczęciem wyplatania wiklinę należy namoczyć w ziemnej lub ciepłej wodzie w naszym przypadku jest to niewielki koszyczek więc czas moczenia wikliny to 60-90 minut. Aby wykonać koszyczek potrzebne nam są również narzędzia plecionkarskie: sekator, nóż, szpikulec oraz forma plecionkarska, dzięki której wszystkie koszyczki wykonywane na takiej formie są wykonywane według takiego samego rozmiaru i kształtu.

 

ETAPY WYPLATANIA KOSZYKA

Pierwszym etapem powstawania koszyczka wiklinowego jest wyplatanie dna – w naszym koszyczku jest to najstarsza i najbardziej popularna forma, czyli koszyczek okrągły. Wyplatanie dna zostało również wykonane jednym z najstarszych i najbardziej popularnych splotów, czyli splotem wężykowym dwuprętowym. Po odpowiednim rozprowadzeniu żeber – tym splotem wykonuje się całe dno koszyczka. Po jego wykonaniu należy przy pomocy noża lub sekatora oczyścić wystające końce wikliny.

Opracowano:

Ewa Świątkowska-Papińska

Grzegorz Papiński

Redakcja Foodandkitchen.pl

 

  • Dodaj link do:
  • facebook.com